Как да изберем термобельо за туризъм

Термо бельото е един от най -важните елементи на туристическото оборудване. Притежавайки редица предимства пред конвенционалното бельо, той ви позволява да създадете максимален комфорт при всякакви метеорологични условия. В тази статия ще ви кажем кои точки заслужават внимание при избора, така че покупката да отговори на очакванията. Време за четене – 7 минути.

Защо туристите се нуждаят от термобельо

За разлика от обикновеното бельо, абсорбиращо пот, термобельото не го задържа, а ефективно премахва излишната влага от кожата, като предотвратява оставането й по тялото и я охлажда. Поради това дори при активно изпотяване термичното облекло остава сухо, няма благоприятни условия за развитието на бактерии, които провокират появата на неприятна миризма и различни кожни раздразнения.

Той върши отлична работа за регулиране на топлопредаването – при ниски температури помага да се запази топлината, а при горещо време помага да се избегне прегряване.

Избираме решения за различни видове туризъм

Различните туристически дестинации се различават по степен на трудност и вид дейност. Термо бельото за активна употреба, придружено с обилно изпотяване, трябва ефективно да отвежда влагата. С пасивното използване на термобельо, акцентът се измества към поддържане на топлина.

Пешеходец

По време на похода физическата активност често се редува – интензивна по време на преходите и минимална при спиране. Времето също е много променливо и дори прогнозите на синоптиците не ни позволяват точно да го предвидим предварително по цялата дължина на маршрута. Затова трябва да сте подготвени за всяка ситуация и да изберете висококачествено термо бельо с високи нива на задържане на топлина и отстраняване на влагата. Важно е също така да се погрижите за горния слой на оборудването, което предпазва от вятър и дъжд – мембранно яке и панталон.

планина

Изкачването на планината е по -интензивен вид физическа активност от туризма. Той е придружен от дълги преходи по маршрута, постоянно движение и в резултат на това обилно изпотяване. Следователно основната задача на термобельото е да премахне влагата, в противен случай турист в мокро от пот бельо ще замръзне по-бързо и ще настине. Но затоплящият ефект също е важен, тъй като във високопланинските райони има резки промени в температурата, а нощите са много по -студени от деня.

Вода

За туристите, които предпочитат речния рафтинг, термобельото е долният основен слой, който извежда потта от повърхността на кожата и поддържа необходимото ниво на терморегулация. Предпазва външния костюм директно от пръски и намокряне. Струва си да си припомним, че влагата, излъчвана от водата, засилва възприемането на студа, така че си струва да изберете термобельо не само със синтетични, но и с естествени топли нишки в състава, например мериносова вълна.

Оборудваме от главата до петите

Туристът носи всички дрехи върху себе си – или по тялото, или в раница. Ето защо е важно да не вземате нищо излишно, а да предвидите сменяеми или взаимозаменяеми опции.

Замръзналите или мокри крака са една от най -честите причини за настинка. За да се избегне това, ще помогнат специални многослойни чорапи, които активно отстраняват навън, но не пропускат влагата вътре. Те не само се отърват от неприятното изпотяване на краката, но също така предотвратяват намокрянето им, ако обувките са скъсани и изтекли. Еластичният материал на чорапите допринася за равномерното разпределение на натиска върху целия глезен, дори при многочасово носене, няма усещане за умора и подуване. Не се ограничавайте до една двойка – сменяемите чисти чорапи далеч от цивилизацията определено няма да навредят.

Изборът на основно термо облекло до голяма степен зависи от сезона – тънък и дишащ за лятото и по -плътен за зимата. За топлия сезон си струва да изберете леки опции: тениска с къси ръкави, къси панталони, риза с дълги ръкави, които могат да се използват както като независим елемент от гардероба, така и да се поставят под друго оборудване в случай на влошаване на метеорологичните условия.