Важни неща за храната за малки кучета, които всеки собственик трябва да знае

Основната задача на собственика е да осигури на кученцето максимално балансирано хранене. Докато бебето расте, то се нуждае от диета, която ще осигури на растящото тяло витамини, минерали, протеини и въглехидрати. Именно на тази възраст се полага основата на здравето, с което кучето ще живее през целия си живот. Хранителните недостатъци през този период определено ще дадат ефект в по-късния етап на развитие.

Основи на храненето на кученцата

От навършване на два месеца кученцето започва да се храни самостоятелно, през този период диетата трябва да съдържа повишен процент протеини и мазнини. Трябва да спазвате определени правила, когато използвате храната за малки кучета.

Размер на порцията– не прехранвайте кучето, за да избегнете ненужно натоварване на вътрешните органи и да предотвратите ранно затлъстяване. Порцията се изчислява въз основа на теглото на кученцето – за всеки килограм, трябва да се приемат 20 грама суха храна. Ако имате съмнения, си струва да проверите таблицата, която всеки производител поставя върху опаковката на храната.

Допълнителна мярка, което можете да използвате срещу затлъстяването е, да премахвате купата с храна, веднага щом кученцето загуби интерес от нея.

Накисване на сухи гранули. Не използвайте ферментирали млечни продукти или мляко. Това може да причини стомашно-чревно разстройство и да доведе до дехидратация на кучето. По-добре е да използвате топла вода.

Смесването на мокра със суха храна е ефективно през периода, когато кученцето сменя зъбите си. Сухата храна става по-мека и не наранява възпалените венци на бебето.

Промяна на храната. Ако кученцето е било хранено с определена марка храна в къщата на предишния стопанин, е необходимо да му се осигури подобна диета. Ако смятате да смените храната, трябва да го направите постепенно – смесвайки част от новата храна с част от старата.

Броят на храненията – до навършване на петия месец, порциите храна за малки кучета се дават до 5 пъти на ден, от шест месеца те се намалят на три хранения на ден. На една година кучето се храни два пъти дневно.

Достъп до вода. Чистата, прясна вода е задължителна, когато храните кучето си със суха храна, съветват от HranaZaKucheta.