Как е създаден детекторът на лъжата?

Как е създаден детекторът на лъжата?

Знаете ли, че още преди създаването на детектора на лъжата, хората са имали свои начини да откриват истината, които са варирали, според времената и местоположението.

В Африка, например, са проверявали дали дадено лице казва истината, като са поставяли нагорещен съд върху корема му и се е считало, че човекът няма да се изгори, ако казва истината. В Китай и Индия са били използвани по-меки методи, където на заподозряното лице се е давал ориз, който ако не успее да преглътне, се е смятало, че лъже. Този метод има повече логика от съвременната гледна точка, поради факта, че по време на лъжа се активира симпатиковия дял на нервната система, което е свързано с ограничаване на слюноотделянето, което предполага и по-трудно преглъщане на сухия ориз.

Как е създаден детекторът на лъжата?

Как е създаден детекторът на лъжата? Още през 1878 г. е бил създаден първият уред за откриване на истината, наречен Плетизмограф, който е отчитал измененията в дишането и сърдечната дейност. Това е било дело на италианският психолог Анджело Мосо, който е открил връзката между промяната в умствената дейност и притока на кръв в мозъка.

Следващият детектор на лъжата, е създаден от италиански лекар и криминолог Чезаре Ломброзо, като уредът е наречен Хидросфизмограф и който е отчитал промените в кръвното налягане и сърдечния ритъм. Третият модел в историята на детектор на лъжата, е бил създаден отново от италианец – Виторио Бенуси и уредът е наречен Пневмограф, който е отчитал промените в дишането.

Как е създаден детекторът на лъжата?

Четвъртият етап в историята на детектора на лъжата, се бележи със създаването на Сфигмоманометър и Пневмограф, които са били последователно използвани уреди, като единият е отчитал промените в дишането, а другият – в сърдечната дейност.

Как е създаден детекторът на лъжата?

Това е дело на американският учен – психиатъра Уилям Марстън, а петият модел, който се доближава до съвременния вид детектор на лъжата, е създаден от Леонард Килър. Създаденият от него уред, комбинира отчитането на промените в дишането и сърдечната дейност в едно, като се добавя още един инструмент – Психогалванометъра, показващ кожно-галваничните реакции. Така се създава прототипът на съвременния Полиграф или детектор на лъжата, който измерва трите вида физиологични реакции, които настъпват по време на теста, съставен от специално подбрани въпроси.

Как е създаден детекторът на лъжата?

Къде можем да намерим професионално изследване с детектор на лъжата в София? В центъра за психофизиологични изследвания „Детектор на лъжата“, можете да заявите тест за един или повече души, които е необходимо да дадат своето съгласие в писмен вид. Тестът е доброволен и не може да се прави принудително. Техниката, с която разполага Detector-na-lajata.com е професионална и е произведена от Lafayette – САЩ и такава се ползва от специалните служби за сигурност. Освен това, за изследването се грижат висококвалифицирани специалисти, чиято работа се следи от супеврвайзъри – български и американски експерти от Assess, Backster и APA (Американската Полиграфска Асоциация).

По време на изследването, се поддържа добър тон и спокойна атмосфера, а преди да започне същинският тест, изследваното лице бива запознато с метода и с въпросите. За изследване на повече хора, се предлагат абонаментни цени, които излизат доста по-изгодно на големите компании, които използват метода често за разрешаване на даден казус или като проверка на служебната лоялност. С избора на детектор на лъжата, може да се открие каква е истината и има ли основания да се съмняваме в нечии твърдения, което може да избегне редица усложнения, които съпътстват разрешаването на даден случай по съдебен ред, например. Повече за метода и за целите, за които може да се използва полиграфския метод, вижте на Poligraf.bg и в случай на необходимост – знаете към кого да се обърнете.