5 навика на щастливите двойки преди сън

Според специалистите е много важно да съумяваме да си осигурим положително прекарано време с половинката, особено непосредствено преди сън. Това е периодът, в който сме най-отпуснати и най-искрени. Ето няколко от добрите навици и малки ритуали, които щастливите двойки споделят, преди да заспят.

Изключи телефона си

Пристрастяването към социалните мрежи ни прави… асоциални. Това вече е доказан факт. Също така, то намаля нивата на окситоцин (хормонът на любовта) в телата ни. Този хормон е важен и за интимния ни живот. Затова психолозите и брачните консултанти съветват да забравим за телефоните си поне 2 часа преди лягане и да не ги докосваме повече. Опитайте го и ще се изненадате колко по-хубаво ще си прекарате в истински разговор и качествено прекарано време с половинката.

Остави работата далеч от ума си

Работата, мислите и притесненията за нея, нямат място в леглото ти с любимия човек. Научи се да оставяш всичките си проблеми далеч от личния ти живот и любимия човек. Не позволявай изнервянето в една от сферите на живота ти да съсипва и останалите. Вместо това, прибирайки се към вкъщи се настрой, че ще смениш обстановката и ще дадеш почивка на мислите си. На следващата сутрин ще видиш 2 ефекта от това – много по-добри отношения с половинката и като бонус към това – свеж нов поглед към работата ти, а е много вероятно и да достигнеш до решения за проблеми, за които си бил „зациклил“ допреди това.

Създайте си ритуал преди сън

Като начало, лягайте си по едно и също време нощем. Това ще създаде навици на организма ви кога да очаква почивка, ще ви помага да заспивате по-бързо и да имате по-спокойни нощи. Мозъкът обича да следва определена последователност и когато тя се превърне в навик, той знае кога да очаква почивката си и се подготвя за нея, още щом приготовленията за сън започнат. Когато ти и половинката ти имате общ ритуал преди сън, това заздравява вашата връзка и спомага чувството на привързаност, любов и щастие между вас. Мийте си зъбите заедно, след това се погушкайте на комфортния матрак, преди да се отдадете на сладки сънища заедно.

Спете сами

Въпреки изкушението, не позволявай на децата или на домашния любимец да спят при вас. Това пречи и на неговата самостоятелност, и на вашите отношения. Според педагозите, единственото изключение детето да спи при вас е, при кошмари. През останалото време си подарете малко време и пространство за вас самите – насладете се единствено на топлината и любовта на вашите две тела под завивките, усетете ги и се отдайте на момента, преди да заспите блажено.