Покупка и продажба на апартаменти със или без брокер?

Покупка и продажба на апартаменти със или без брокер?

Разбира се работата на брокера има много ползи за купувача. Същевременно обаче, голяма част от дейността му остава в тайна. Именно затова тук ще ви предоставим повече информация дали си заслужава при закупуването или продажбата на апартаменти да се обръщате към брокер или не.

 

Първото впечатление

При първата си среща с брокер, неговата основна цел е да ви убеди, че може да ви помогне в осъществяването на изгодна сделка с имоти. Възможно е дори да ви внуши, че без негово съдействие вие или няма да попаднете на желания апартамент, или ще го закупите на неизгодна цена. Затова нека да видим каква е ролята на брокера в осъществяването на преговорите при сделката за покупко-продажба на имот.

Основна задача на брокера при покупко-продажбата на апартаменти

Моментът на преговорите е много важен за осъществяване на сделката. В такъв момент основна роля играят предлаганата и приетата сума, която всеки иска да получи. Но дали в такъв момент целта на брокера е да осъществи продажбата или неговата по-голяма цел е да получи по-висока комисионна за посредничество?

Съществуват два варианта:

  • Ако предложената цена, която включва и комисионната, ви устройва, е много  вероятно брокерът да работи във ваш интерес и в интерес на продавача.
  • Другият вариант при много висока цена на имота да не можете да получите отстъпка от продавача именно заради голямата комисионна на брокера. В такъв момент ако поискате да смъкнете малка част от комисионната му, ще разберете дали той работи във ваша полза или не. В такива случаи брокерът обикновено се обръща към продавача, като го кара да свали още от цената на имота и ако продавачът откаже да го направи, брокерът пренасочва клиента към друг имот. В такъв случай е повече от ясно, че брокерът не работи в интерес на сделката, а на своята комисионна.

Не са малко случаите, когато продавачите на апартаменти след осъществяване на сделката получават сумата, която биха получили и ако продадат имота сами без брокер, без всички излишни формалности, посещения и чакане в офиси, ангажименти и пр. В такъв случай биха могли много по-бързо да осъществят сделката, която би устройвала повече купувача, който не трябва да плаща допълнителен хонорар на брокер.