Как да изберем термопомпа, като вид и цена?

Ако се интересувате от високоефективни решения за дома, по отношение на климатизацията и отоплението, то вероятно темата с термопомпите не ви е много чужда.

Все пак, винаги може да се научи нещо ново, а на следните редове ще ви запознаем с някои от оптимални варианти на работа на термопомпените инсталации, австрийско производство от Heliotherm, предлагани от термопомпите на цена в Multiclima.bg. Как да изберем термопомпа, като вид и цена? Нека на първо място да разгледаме как работят този вид системи, какви са видовете и след това да видим възможностите за избор. Термопомпите, накратко, преобразуват топлинната енергия и транспортират топлина от едно място на друго. Топлината, която използват, се извлича от възобновяеми енергийни източници от природата, като водата, въздуха и земята.

Как да изберем термопомпа, като вид и цена?

Във всички видове термопомпи има компресор, кондензатор, изпарител и регулиращ вентил, които са херметично съединени с медни тръби, в които циркулира хладилен агент. Целият процес на постоянно преобразуване на флуида от течно в газообразно състояние, преминавайки през всеки от възлите, е постоянен, затворен кръг, който е основан на принципа на цикъла на Карно. Хладилниците и климатиците работят на същия принцип, като разликата е там, че получената топлина в термопомпата се използва, а не се изхвърля в атмосферата. Ето защо те са и толкова ефективни. Фактически коефициентът на полезно действие на термопомпите, наречен още коефициент на трансформация или COP, който отчита разликите в постъпващата електроенергия и енергията, отдадена от системата. В случая с термопомпите от Multiclima.bg на Heliotherm, този коефициент е над 7. Това означава генериране на енергия повече от 7 пъти, спрямо постъпилата и е повече от добро начало в посока енергийна независимост. На фона на постоянно променящите се цени на горивата, това е много добра новина.

Използвайки оптимално енергията от околната среда, като въздуха, земята и водата, термопомпите се делят най-основно на 3 вида: геотермални, хидротермални и аеротермални. Геотермалните, съответно, използват геотермална енергия, която се извлича от определена дълбочина на земята, където температурата е почти постоянна. Хидротермалните системи, работят с топлината от подпочвените води, която също е относително постоянна и това ги прави много ефективни. За да се достигне до тези топлинни ресурси в инсталирането на термопомпените системи се използват сонди и различни земни колектори, повече за които можете да прочетете на Multiclima.bg. Това са системи, които имат по-сложен монтаж и са на по-висока цена, но тя бързо се оправдава и впоследствие системата излиза много икономично. Ето защо, ако сте новодомци или сега планирате строеж или основен ремонт, си заслужава да помислите за ефективните възможности за отопление и климатизация, както и затопляне на водата през цялата година.

Третият вид термопомпи е аеротермалният, който работи с външния въздух. Те са най-лесни за монтиране и са на най-ниски цени. За това се и употребяват масово. За да бъде вашата термопомпена система оптимално работеща, е важно да се направи добре. това означава да се изработи план, на база ресурсите в района, както и характеристиките на къщата. Мултиклима ЕООД работи от повече от 25 години в областта на енергоспестяващите технологии и има реализирани стотици проекти. Повече за видовете системи с термопомпи и как работят за различни по големина сгради, вижте на Multiclima.bg и не забравяйте да задавате въпроси – те са стъпките към бъдещето и в тях се крият иновативните избори. Уверете се сами.