Кои са регионите, подходящи за мерло?

Всеки почитател на виното, червено или бяло, знае, че има определени видове, които могат да се свържат перфектно с нашите вкусови предпочитания и други, които далеч не вървят.

За целта, света на виното предлага огромно многообразие от възможности, а на Divino.bg можем да се запознаем с всички тях. Подробности за направата на виното, за различните региони по света и у нас, за видовете вино, тенденции и анализи и още много полезна и интересна информация, можем да намерим и то само на едно място. Червеното вино е предпочитано от ценителите, а мерлото е от най-харесваните вина. Кои са регионите, подходящи за мерло? То расте бързо и обича прохладните места, където има достатъчно вода, но се приспособява лесно и за това може да расте успешно и силено и в други климатични условия. Така мерлото се разпространява лесно из целия свят.

Кои са регионите, подходящи за мерло?

У нас, може да се намери из цялата страна, като най-засилена концентрация на мерло имаме в южния лозарски регион. Мерлото предлага букет от аромати, като различните видове могат да варират между плътни вина с високо съдържание на алкохол, в които се усещат конфитюрени аромати, заедно с какао и ванилия, могат да бъдат и леки, с аромати на слива или вишна, както и на шоколад, а също и много нежни с аромати на ванилия и червени плодове. Характерно за всички видове мерло е, че е с ниско съдържание на танини и ниска киселинност, което е още един от факторите, които го правят и много предпочитано вино.

Мерлото се свързва много добре с дървесината и поради тази причина престояването му в дъбови бъчви, допълва букетът от усещания с още аромати. Допълнителните аромати могат да бъдат на тютюн или кедър, какао и дори трюфели. Ако каберне совиньон, с които са сродни генетично, е по-разпространено, то мерлото се счита за по-предпочитаното вино. Всеки вид вино има своите особености, като от личния опит, зависи дали ще открием перфектната напитка. Запознайте се с виното и винената култура в най-големи подробности на Divino.bg и едва ли бихте останали без вдъхновение за нов опит или нов прочит на виното.